خوشبختانه راهکار هایی برای درمان افسردگی امروزه ارائه شده است که در این مقاله به انواع روش های آن می پردازیم. افسردگی یکی از اختلالات شایعی است که ممکن است هر فردی در طول زندگی به آن مبتلا شود. حوادثی در زندگی اتفاق می افتد که اجتناب ناپذیر است. حوادثی نظیر مرگ اعضای خانواده، تصادف، از دست دادن مال و ثروت و… . مشکلات مخرب و منفی بر روحیه فرد تاثیر می گذارد. یکی از این مشکلات افسردگی می باشد که در برخی موارد فرد متوجه آن نمی شود.
اولین مرحله درمان افسردگی
تحقیقات اخیر در مورد درمان افسردگی نشان داده است که این اختلال ممکن است خود به خود درمان شود اما در صورتی که علائم شایع آن در فرد باقی بماند می تواند تاثیرات مخربی بر روابط و کار بگذارد. در این صورت دوره افسردگی طولانی شده و حالات روحی و جسمی فرد را دچار اختلال می کند.
با توجه به این که افسردگی دارای انواع مختلفی است بدیهی است که درمان های متفاوتی هم برای این اختلال ارائه شود. درمان افسردگی یک پروسه ی تقریبا طولانی است و برای پیدا کردن بهترین درمان نیاز به تحقیقات زیاد است.
انواع روش های درمان افسردگی
برای درمان افسردگی در مرحله ی اول لازم است این بیماری را بشناسیم و خودمان برای درمان همکاری کنیم. در صورتی که با علائم و انواع افسردگی آشنا باشیم راحت تر می توانیم نوع درمان خود را انتخاب کنیم. زیرا درمان های متعددی برای افسردگی وجود دارد که اگر بخواهیم به صورت تخصصی به درمان بپردازیم برای انتخاب نوع آن لازم است از یک روانشناس کمک بگیریم. پیدا کردن روانشناس متبحر در این زمینه نیاز به تحقیقات گسترده دارد زیرا تاثیر بسیار زیادی در درمان دارد.
اگر بخواهیم در مورد درمان صحبت کنیم باید برای هر یک از انواع افسردگی درمان معرفی کنیم. به طور کلی کنترل این اختلال به دو روش دارویی و غیر دارویی تقسیم می شود که در ادامه به طور کلی این روش ها را بررسی خواهیم کرد.
در بسیاری از موارد درمان به صورت خانگی یا با مشاوره انجام می شود. اما نوع درمان بستگی به شدت بیماری دارد در صورتی که شدت بیماری زیاد باشد ممکن است لازم شود به روانپزشک مراجعه کنید تا با استفاده از مصرف دارو این اختلال بر طرف شود.
اما بیشتر مشاوران و همچنین بیماران ترجیح می دهند تا حد ممکن از دارو استفاده نکنند. این در حالی است که تاثیر دارو سریع تر از روش های دیگر است اما به دلیل عوارضی که دارد بهتر است مصرف نشود.
البته در کنار دارودرمانی می توان از مشاوره روانپزشکی و روان درمانی استفاده کرد. مطالعات نشان داده است درمان ترکیبی دارو و روان درمانی بهتر و موثرتر از درمان منفرد می باشد. در صورتی که فرد در مراحل اولیه افسردگی به روانشناس مراجعه کرد باید به روانپزشک ارجاع داده شود تا بتواند از دارو یا از روش های غیر دارویی مانند دستگاه ECT (تحریک الکتریکی مغز) یا RTMS (تحریک مغناطیسی مغز) استفاده کند.
درمان افسردگی با مصرف دارو
دارو های ضد افسردگی مهار کننده هایی هستند که روی افسردگی تاثیر می گذارند. افسردگی به راحتی درمان می شود البته اگر در مراحل ابتدایی اختلال باشد زیرا با پیشرفت بیماری، فرد به دارو مقاوم می شود. در صورتی که فرد در مراحل پیشرفته برای درمان اقدام کند از روش های ترکیبی (دارو و روان درمانی) استفاده می شود.
مصرف دارو های ضد افسردگی در درمان این اختلال بسیار موثر است و در صورت بالا بودن شدت افسردگی علی رقم عوارض آن تجویز می شود.
امروزه دارو هایی که برای درمان این اختلال وجود دارد دارای کمترین عوارض و بالاترین تاثیر می باشد. این داروها سروتونین مغز را افزایش می دهند. در قسمت سمت چپ مغز نوعی ناقل شیمیایی به نام سرتونین کم ترشح می شود که باعث می شود نورون ها ضعیف تر عمل کند، دارو باعث می شود این منطقه فعال شود که سرتونین افزایش پیدا می کند و افسردگی برطرف می شود.
در گذشته دارو های سه حلقه ای مانند ایمی پرامین، نورتریپتلین، آمیتریپتیلین، دوکسپین و دزیپرامین تجویز می شد که با توجه به عوارض شدید این دارو ها دیگر روان پزشکان از آن استفاده نمی کنند. برخی دارو ها نیز وجود دارند که با توجه به تاثیر و عوارض جانبی بسیار زیاد فقط زمانی تجویز می شوند که بیمار به هیچ یک از راه های درمان پاسخ مثبت نشان نداده باشد. این دارو ها عبارتند از: ترانیل سیپرومین، فنلزین و ایزوکربوکسازید. این دارو ها حتی با بعضی سبزیجان و مسکن ها تداخل داشته و نیاز به رعایت یک رژیم خاص دارند.
از جمله انواع مختلف دارو های ضد افسردگی می توان موارد زیر را نام برد:
- مهار کننده های بازجذب سروتونین: فلوکستین، پاروکستین، سرترالین، سیتالوپرام و اس سیتالوپرام
- داروهای مهارکننده بازجذب سروتونین – نوراپینفرین: دولوکستین، ونلافاکسین، دزونلافاکسین، لوومیلناسیپران
- داروهای ضدافسردگی آتیپیک: ترازودون، میرتازاپین، ورتیوکستین ویبرید (ویلازودون) و بوپروپیون
بسیاری از افراد می پرسند که داروهای ضد افسردگی عوارضی برای فرد یه همراه دارد؟ در پاسخ باید گفت دارو هایی که امروزه استفاده می شود دارای کمترین عوارض می باشد. همچنین از فواید این داروها این است که فرد به مصرف آن اعتیاد پیدا نمی کند. درمان با دارو معمولا بین 2 ماه تا یک سال می باشد و ممکن است برای تسریع روند درمان از روان درمانی استفاده می شود.
اما عوارضی که به میزان کم با برخی دارو های بسیار قوی همراه است عبارتند از:
- حالت تهوع
- زیاد شدن اشتها و بالا رفتن وزن فرد
- مشکلات و اختلالات جنسی که زندگی مشترک فرد را تحت تاثیر قرار می دهند.
- احساس بی انرژی بودن و خستگی یا اختلال خواب
- دید تار هنگام بلند شدن
- سرگیجه ، عدم تمرکز و بی قراری
- استرس و نگرانی (درمان استرس را بدانید)
- حساسیت و تحریک پذیری
- ضعیف شدن حافظه و فراموش کردن وسایل مانند از یاد بردن همراه برداشتن کلید خانه.
البته این عوارض موقتی بوده و پس از درمان و قطع مصرف دارو از بین می روند. اما گاهی برخی از عوارض مانند ضعیف شدن حافظه با تمرین و گذشت زمان باز خواهند گشت.
درمان افسردگی به روش غیر دارویی
برای درمان افسردگی بدون دارو روش های مختلفی اشاره شده است.
- یکی از این روش ها نور درمانی است که برای درمان افسردگی فصلی مورد استفاده قرار می گیرد.
- یکی دیگر از درمان های غیر دارویی افسردگی می تواند ایجاد تغییر در سبک زندگی فرد باشد چرا که گاهی بعضی شرایط زندگی مانند نوع شغل یا محل زندگی می توانند عامل این اختلال می باشند. برای مثال در صورتی که فرد در کار استرس بیش از حد داشته باشد می تواند سبب شود از لذت های زندگی دور شده و دچار افسردگی شود.
- استفاده از دستگاه آر تی ام اس (RTMS) نیز با تحریک مغناطیسی مغز می تواند نوعی درمان امروزی و موثر به شمار آید. در بسیاری از افراد افسرده سلول ها در بعضی نواحی مغز دارای عملکرد طبیعی نمی باشند و با استفاده از تحریک مغناطیسی می توان سبب به کار انداختن این بخش از مغز شد.
اما یکی از روش های بسیار کار آمد و مورد استفاده که اولین و بهترین گزینه برای درمان به شمار می آید مراجعه به مشاوره است که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت.
درمان افسردگی با مراجعه به مشاوره
مشاوره ی افسردگی می تواند یکی از درمان های موثر برای افسردگی به شمار آید. در جلسات مشاوره مشکلات فرد به طور کلی بررسی می شود و راه حل مناسب برای درمان به وی ارائه می گردد. اما در صورتی که فرد به درمانگر مراجعه نکند و اقدامی برای درمان انجام ندهد یا از روش های درمانی سر خود استفاده کند نه تنها بهتر نخواهد شد بلکه بد تر نیز می شود. البته مشاوره درمانی در برخی موارد بعنوان روش ترکیبی درمان همراه با مصرف دارو نیز توصیه می شود. این کار سبب گرفتن نتیجه بهتر می شود.
افسردگی امروزه اختلالی است که درصد زیادی از افراد جامعه به آن دچار هستند و بر روابط و زندگی آن ها تاثیر بسیزایی دارد. امروزه پیدا کردن یک روانکاو و روانپزشک خوب که بتواند بهترین راه های درمان را در اختیار شما قرار دهد کار سختی می باشد. برای این کار کافی است به بهترین روانپزشک تهران مراجعه کنید.
تشخیص علائم افسردگی برای درمان لازم است
افسردگی اختلالی است که در افراد با نشانه های مختلفی بروز می کند اما برخی علائم شایع آن در همه افراد یکسان است. حائز اهمیت است زمانی که دچار افسردگی می شویم در صورت انجام ندادن اقدامی برای درمان، اختلال شدید تر شده و باعث می شود فرد نتواند امور روزمره ی خود را با کیفیت انجام دهد.
چه کسانی نیاز به درمان افسردگی دارند؟
ما در این قسمت از مقاله به بررسی شیوع افسردگی بر اساس جنسیت پرداخته ایم زیرا جنسیت بر شیوع همهی انواع افسردگی تاثیر دارد. افسردگی در خانم ها بیشتر از مردان شیوع دارد. زیرا در خانم ها تغییرات هورمونی که در هر ماه به علت سیکل قاعدگی اتفاق می افتد این اختلال بیشتر از مردان مشاهده می شود.
البته بر اساس نظریه بسیاری از روانشناسان می توان گفت بسیاری از مردان یا از وجود این اختلال با خبر نیستند و یا آن را قبول نمی کنند. اما بانوان به دلیل داشتن روحیه کمک خواهی از دیگران سریع تر به مشاوره مراجعه کرده و مشکل خود را بیان می کنند. همین امر سبب می شود در آمارگیری ها گروه زنان بیشترین آمار را به خود اختصاص دهند.
دلایل زیادی هستند که به درمان افسردگی نیاز دارند. در قسمت های قبل به این دلایل به طور کامل اشاره کرده ایم اما دلایل شیوع دلایلی هستند که باعث شده اند این بیماری بیشتر در زنان ظاهر شود. برخی از این دلایل عبارتند از:
- تحریک پذیری بیشتر زنان نسبت به مردان
- روحیه لطیف و حساس که بیشتر تحت تاثیر شرایط قرار می گیرند.
- تغییرات هورمونی بر اثر زایمان یا سیکل قاعدگی
- استرس ناشی از عوامل محیطی
- داشتن اضطراب درباره ی آینده و تمامی مسائل زندگی
افسردگی یکی از شایع ترین بیماری های روحی امروزه است که افراد زیادی به دنبال درمان آن هستند. با توجه به این که راه های متفاوتی برای درمان این اختلال وجود دارد و انتخاب بهترین روش درمان نیاز به علم دارد بهتر است با مراجعه به بهترین متخصص اعصاب و روان در صدد درمان این بیماری بر آییم.
ورزش یک درمان بسیار موثر است که امروزه به آن بسیار توجه می شود. شما زمانی که ورزش می کنید ماده ای به نام اندورفین ترشح می شود که می تواند سبب از بین رفتن اندوه و افسردگی شود. بنابراین برای تقویت روحیه و کاهش علائم افسردگی لازم است دو یا سه بار در هفته فرد ورزش انجام دهد.
نتیجه
روان پزشکان و روانشناسان همه بر این عقیده اند که افسردگی به راحتی قابل درمان و کنترل است. مهم این است که در همان شروع بیماری به متخصص در این حوزه مراجعه کرده و درمان در اولین فرصت شروع شود. درمان را نباید به تاخیر انداخت چرا که تاخیر در درمان افسردگی باعث مزمن شدن و مقاوم شدن به دارو می شود. پس اگر بیماری با علائم غمگینی و شاد نبودن، عدم لذت از زندگی، اختلال خواب و اشتها، زود خسته شدن و در نهایت ناامیدی و افکار مرگ و خودکشی روبرو می باشد باید در اولین فرصت به روانپزشک مراجعه کند.
سلام آقای دکتر ممنون میشم جوابمو بدین.مامانم 57سال داره که آبان ماه زونا گرفت در ناحیه شکم و پهلو.بعد اون اضطراب شدید گرفت که دکتر اعصاب و روان با قرص تیوریدازین یکماهه خوبش کرد اما بعد اضطراب افسردگی گرفت و خوابش نمیبرد شبا اشتها نداشت.دکتر بهش آسنترای 50داد و کم کم افزایشش داد تا 150و تریمیپیرامین 150و برای خوابش شبا کلونازپام 1.5 و میرتازاپین 7.5داد.خداروشکر خوابش شبا و اشتهاش خیلی خوبه افسردگیشم خیلی بهتره قبلا حرف نمیزد کارخونه نمیکرد الان تعریف میکنه کار میکنه پیاده روی روزی دو ساعت میره نماز و دعا میخونه.مشکل فعلی این هست که الان دو ماهی هست همش میگه نکنه خودمو بکشم.بذارید برم خودمو از بالا پرت کنم( خاله من چند سال پیش خودشو از بلندی پرت کرد بخاطر افسردگی اما خداروشکر سالم موند و الان خوبه به نظرم ترس و وسواس مامانم بخاطر اونه چون فکر میکنه که خودشم شاید اونکارو کنه) این فکر برم خودم از بالا پرت کنم روزی چند بار مثلا پنج شش بار میاد تو ذهنش و به شدت مضطرب میشه اما مثلا یبارش تو روز که میاد تو ذهنش اضطراب زیاد و سفید شدن رنگ صورتش و گرم شدن بدن بهش دست میده و میگه دارم میمیرم و یا میگه من خودمو کشتم.این حالت اوایل نیم ساعت طول میکشید و حتی میوفتاد روی زمین میگفت من مردم ببرید خاکم کنید.اما الان حدود دو سه دقیقه طول میکشه و روی زمین نمیوفته فقط میگه من مردم یا میگه من خودمو کشتم.از این فکر عذاب وجدان شدیدی میگیره و میگه با وجود بچه ها و شوهر خوب و زندگی خوب چرا باید ایت فکر بیاد تو سرم؟من هرگز اینکارو نمیکنم من بچه هامو دوس دارم اما نمیدونم چرا این فکر دست از سرم برنمیداره.دکترش گفت وسواس فکری شده و آسنتراشو یک ماه هست کرده 150 اوایل که شد 150حدود دو هفته خیلی اضطرابش زیاد شد.کلا از این پنج ماهی که آسنترا میخوره یک ماه50خورده دو ماه 100و یک ماه 150. الان یه سوالم اینه آیا داروهاش خوب و کافی هست یا با افزایش دوز آسنترا به 200بهتر میشه؟دارویی میشه برای کم شدن اضطراب بهش داد چون مامانم سالها آلپرازولام میخورده و خودش یکی دو سال قبل قطعش کرده من مطمئنم اضطرابش خوب شه تمام مشکلاتش حل میشه. یه مسئله که هست اینه که پیش دو تا دکتر رفته و بهش همراه آسنترا اولانزاپین دکتر اول(زمان مراجعه فقط اضطراب داشت و چون با داروها حالش خیلی بد شد دیگه نبردیمش فقط یک جلسه)دکتر دوم (زمان مراجعه اضطراب و بعدش افسردگی گرفت الان از آبان تحت نظر ایشون هستن)که برای افکار خودکشی بهش رسپریدون داد و اینبارم بعد از خوردن دو سه روز رسپریدون حالش خیلی بهم ریخت و قطعش کردیم. فکر میکنم این دسته دارویی بهش نمیسازه و یا شاید بد شدن حالش همزمان بوده با مصرف این قرصا. قند و فشارم مامانم داره که با دارو و انسولین تحت کنترل هستن.شرمنده اینقدر طولانی شد.دکتر خواهش میکنم راهنماییم کنید واقعا سردرگم هستم.شهرستان ما امکانات کم داره فقط دوتا دکتر اعصاب و روان داره با این کرونا هم میترسم بیارمش تهران خواهش میکنم راهنماییم کنید.
سلام. میتونید برای صحبت مستقیم با دکتر فرامرز ذاکری با و مشاوره تلفنی با مشاره های زیر تماس بگیرید:
۰۲۱۲۲۲۶۰۰۶۷
۰۲۱۲۲۲۶۰۰۶۸
۰۲۱۲۲۲۶۰۰۶۹
۰۹۱۲۸۲۲۷۱۶۵
سلام من مبتلا به اظطراب و بيش فعالی هستم و داروهای بوسپیرون و فلووکسامین و آتوموکستین استفاده میکنم آیا استفاده از داروهایی مثل ریتالین یا دارو های دیگه بیش فعالی میتونم استفاده کنم و باعث افزایش اظطراب و بی قراری ام نمیشه؟
جهت بررسی بیشتر حضورا تشریف بیاورید
سلام دوستان من تجربه فوق العاده تلخی از دوران افسردگیم دارم و متاسفانه مجبور به مصرف دارو شدم داروها باعث میشد همش عین گیج و منگا وبیشتر خواب باشم و داشتم بدتر دیوانه میشدم و وقتی خواستم مصرفشونو قطع کنم افسردگیم 1000بار شدیدتر برمیگشت با خیلی عوارض دیگه.از تو سایتا مطالب ادمای تنها و افسرده مثل خودمو میخوندم و یکم از حس تنهایی درمیومدم ولی خیلی موقت.1بار تو یکی از نظرات خوندم که گفته بود دارو اینا چرته و ادمو بدتر میکنه من دقیقا میفهمیدم که همینطوره خودم تجربش کرده بودم گفته بود تنها راهش ارتباط با کسیه که همه چیز دست اونه و شمارو افریده و عاشقانه دوستون داره.از سر درموندگی بااینکه امیدی نداشتم نتیجه ای بگیرم شروع به درددل با خدا کردم.حس کردم کسی حرفامو میشنوه و هم دقیقا متوجه منظورم و دردم میشه هم توانایی خوب کردنمو داره.گریَم گرفت و بیشتر باهاش حرف زدم.حس میکردم تو اغوش امن و پرقدرت کسیم که هیچوقت ولم نمیکنه.بعد از مدتها ولی اینبار با خواهش قلبیم از خدا نماز خوندم و به اینکار ادامه دادم.کاش میشد به همه کسایی که افسردگی دارن بگم این کارو امتحان کنن تا تاثیرشو ببینن.اگر اعتقاد ندارین یا خجالت میکشین یا میترسین مسخرتون کنن….برین تو 1اتاق درم ببندین و فقط و فقط 1هفته نماز بخونین تا خودتون عمق آرامشو حس کنین با امتحانش چیزی از دست نمیدین و هیچ ضرری مثل قرص و اینام که نداره.برای خودتون و ارامشتون امتحان کنین.من نه تنها دیگه تنها و افسرده و ترسو و ضعیف نیستم بلکه چنان قدرت روحی و اعتماد بنفسی پیدا کردم که هیچوقت باورم نمیشد بتونم چنین کسی با این شخصیت باشم.به شکرانه این آرامش و صلابت و امیدواری این مطلبو نوشتم تا کمکی باشه برای همه ناامیدان و افسردگانی که هیچ راهی پیش روشون دیگه نمیبینن.فقط 1هفته امتحان کنین.خدانگهدار همگیتون
سلانم دکتر من یک ماهه به شدت احساس ناراحتی می کنم و همش گریه می کنم. می خوام بدونم که مشکلم افسردگیه یا نه؟
سلام بهتره درباره مشکلتون به مطب مراجعه کنید تا با مشاوره علت مشکل مشخص شود.22260067 با این شماره می توانید تماس بگیرید.
سلام دکتر جان من این روزا خیلی بی حوصله شدم توی کار و دوستانم هم به مشکل خوردم.شما فکر می کنید دلیلش افسردگیه؟
سلام این مشکل شما نیاز به بررسی بیشتر داره و نمی توان قطعی گفت شما افسردگی دارید لطفا برای اطلاعات بیشتر با مطب تماس بگیرید 22260067
من مدت هاست افسردگی دارم شما مشاوره آنلاین هم دارید؟
سلام آقای دکتر
من دچار افسردگی دوقطبی هستم. آیا میتوانید به من کمک کنید؟
دوست عزیز باید مراجعه کنید
سلام آقای دکتر خسته نباشید
۵ سالی میشه ک بع افسردگی دچار شدم و هرسال افسردگیم بیشتر میشه پیش روانپزشک رفتم و ایشون تشخیص دوقطبی نوع ۲ دادن ینی بیشتر روزا حالت دپرشن دارم خواستم از شما کمک بگیرم یک سال دارو خوردم ماه اول خوب بود تاثیرش بعدش برگشت به حالت اول رفتم پیش دکترم دز داروهامو بالابردن ولی تاثیر چندانی ایجاد نشد خسته شدم ازین حال لطفا کمکم کنید
با سلام تشریف بیاورید تا حضورا وضعیت شما و دارو ها بررسی گردد